Τέχνη, ντιζάιν κι ανακύκλωση στο νησί της Παναγίας (Εφημερίδα των Συντακτών)

Η Τήνος ήταν γνωστή ως το ιερό νησί της Παναγίας. Μετέπειτα έγινε γνωστό και ως το νησί έξω από το λιμάνι του οποίου βυθίστηκε το «Ελλη». Οι περισσότεροι το επισκέπτονταν κυρίως το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου ή άλλες περιόδους, αλλά και πάλι για προσκύνημα. Με το πέρασμα του χρόνου απέκτησε οικογενειακό τουρισμό και σιγά σιγά άρχισαν να ανακαλύπτονται οι ομορφιές του νησιού, τα υπέροχα χωριά της, οι εξαιρετικοί όρμοι και κολπίσκοι, οι ξεχωριστές παραλίες του. Πάντα όμως ήταν νησί καλλιτεχνών, εξαιρετικών μαρμαρογλυπτών, στον Πύργο άλλωστε υπάρχει και η ξακουστή Σχολής Μαρμαρογλυπτικής.

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται νέοι αξιόλογοι καλλιτέχνες κι αυτό μαζί με την κρίση φαίνεται να οδήγησε το 2013 στη δημιουργία μιας ξεχωριστής γωνιάς στην Τήνο. Η Κωνσταντίνα Καραμπότσου, interior designer, δημιούργησε το Denou. Μια γκαλερί διαφορετικού τύπου όπου η τέχνη και το ντιζάιν συναντούν την ανακύκλωση. Η Κωνσταντίνα Καραμπότσου σπούδασε διακόσμηση και Ιστορία Τέχνης. Ασχολείται με το interior design 25 χρόνια, έχοντας αναλάβει διάφορους επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες, στην Αθήνα και στην Τήνο. Τα τελευταία χρόνια εκτός από τη διακόσμηση ασχολείται και με την κατασκευή αντικειμένων, κοσμημάτων, τσαντών και για πώληση, κάτι που μέχρι τώρα έκανε μόνο για προσωπική χρήση. Στο Denou (Art-design-recycle) που βρίσκεται στην Ακτή Ελλης 1 (πίσω από το μπαρ «Κουρσάρος») φιλοξενεί έργα κυρίως νέων, επιλεγμένων καλλιτεχνών και παρουσιάζει δημιουργίες σύγχρονου design και κοσμημάτων με απρόσμενα ή ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ αναλαμβάνει την ανανέωση – μεταμόρφωση παλιών επίπλων και αντικειμένων.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα και τι είναι αυτό που τελικά κάνεις;

«Η ιδέα ξεκίνησε λόγω κρίσης. Ως interior designer διαπίστωνα ότι οι δουλειές περιορίζονταν και αυτές που υπήρχαν απαιτούσαν τα βασικά. Ούτε λόγος για τέχνη ή κάτι παραπάνω. Σκέφτηκα λοιπόν να δημιουργήσω ένα χώρο όπου θα μπορούσα να παρουσιάζω τη δουλειά νέων καλλιτεχνών από όλο το εικαστικό φάσμα σε προσιτές τιμές. Παράλληλα να ανακατασκευάζω-ανανεώνω παλιά έπιπλα αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης καινούργιων. Επιπλέον στο πλαίσιο της ιδέας της ανακύκλωσης θέλησα να περάσω ένα μήνυμα, ότι τα πάντα σχεδόν μπορούν να έχουν και μια άλλη χρήση, κατασκευάζοντας κοσμήματα και αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά».

Ποια υλικά ανακυκλώνεις και τα προϊόντα τα φτιάχνεις μόνο εσύ;

«Ανακυκλώνω υφάσματα, φερμουάρ, κουμπιά, γραβάτες, κουρελούδες, περιοδικά, εφημερίδες, πλαστικά, παλιούς δίσκους βινιλίου, cd, καπάκια και κρικάκια αναψυκτικών, κάψουλες nespresso, χορδές κιθάρας και οτιδήποτε δω και με εμπνεύσει. Ολα τα παραπάνω τα φτιάχνω μόνη μου, με μεγάλη όρεξη και ικανοποίηση».

Για ποιους λόγους πιστεύεις ότι θα επιλέξει κάποιος την ιδιότυπη γκαλερί σου και τι μπορεί να βρει;

«Είναι ένας ξεχωριστός χώρος, που τραβάει την προσοχή εξωτερικά, με τους φορτωμένους τοίχους από πίνακες και έργα τέχνης. Εδώ κάποιος μπορεί να βρει: Πίνακες ζωγραφικής των φοιτητών της Καλών Τεχνών Αθήνας, Χρήστου Αρτέμη και Αγγελου Κράλλη. Μαρμάρινα μικροαντικείμενα των Τηνιακών καλλιτεχνών, Μάρκου Φώσκολου, Μηνά Μαραβέλια, Γιώργου Αγάλου. Γλυπτά και μικροαντικείμενα από μέταλλα του Κώστα Κουκοβίνη και Μαρ. Παππά. Τσάντες από εφημερίδα, παλιά περιοδικά, κουρελούδες, δίσκους βινιλίου, καουτσούκ, πλαστικό. Κοσμήματα από φερμουάρ, καπάκια και κρικάκια αναψυκτικών, κάψουλες καφέ, παλιά κουμπιά, σχοινιά, βινύλιο, cd, καουτσούκ, αλουμίνιο, χαρτί κ.λπ.. Ολα ιδιαίτερα και μοναδικά, κατασκευασμένα από μένα. Οι τιμές είναι πραγματικά πολύ προσιτές και οι πελάτες συνήθως επιλέγουν κοσμήματα και μικροαντικείμενα για δώρα, αλλά και πίνακες. Πριν από λίγες μέρες για παράδειγμα έστειλα έναν πίνακα στη Νέα Ζηλανδία!».

Πώς πήγε η πρώτη χρονιά, τι επιλέγουν και σκέφτεσαι να το μεταφέρεις και στην Αθήνα;

«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική, κυρίως των αλλοδαπών και των «ψαγμένων-ευαισθητοποιημένων» Ελλήνων. Δουλειά μου υπάρχει σε δύο γκαλερί στην Αθήνα. Τον χειμώνα σκέφτομαι σοβαρά να κάνω ένα δικό μου χώρο στην Αθήνα και ένα site-eshop. Προς το παρόν, δείγματα δουλειάς μου βρίσκει κανείς στο fb στη σελίδα Denou».

Με μότο λοιπόν «μην πετάξεις τίποτα», με φαντασία, όρεξη για δημιουργία και αγάπη γι΄ αυτό που κάνεις, μπορείς να κάνεις μικρά αριστουργήματα και με την τέχνη να ομορφύνεις την καθημερινότητά σου. Art-design-recycle, λοιπόν..

(από την Εφημερίδα των Συντακτών 3/8/2014)

Νέα Διεύθυνση: Φ. Παξιμάδη 4, Τήνος, (στην αρχή της Λεωφ. Μεγαλόχαρης)